Det gode liv som lærling i Spania

Etter to år på Øvrebø videregående skole gikk ferden ut i lære for Julie Therese Uleberg og Sara Guttormsen, først i Norge-og så til Alfaz del Pi.

Over: Sara og Juie

Julie Therese Uleberg gikk vg1 helse og oppvekst, før hun så tok vg2 helsefagarbeider på Øvrebø videregående skole. Etter 1.5 år i lære i Norge åpnet  det seg en kjempe mulighet med å  ta siste del av læretiden i Spania. Så fra januar til mai er Spania heimstaden til Øvrebøjenta, Julie, som ellers er svært hjemmekjær. -Dette var ikke planlagt sier Julie- og aboslutt ikke noe hun hadde trodd skulle skje- men, plutselig befant hun seg i byen Alfaz del Pi- og på gamlehjemmet Betanien.  Fundacion Betanien er en del av Betanien rehabilitering og sykehjem, som drives og eies av stiftelsen Betanien i Bergen. Sykehjemmet åpnet i 2001, og er forbeholdt bergensere som kunne tenke seg et lengre - eller kortere opphold i solen på sine eldre dager. De er 4 lærlinger fra Kristiansands-området som reiser sammen- to helsefagarbeider-lærlinger og to som er lærling innen barn og ungdom, i tilegg til Julie Therese, finnes også vår tidligere elev, Sara Guttormsen i denne gjengen. Hun jobber på den Norske skolen i Alfaz del Pi- som barn og ungdomsarbeider lærling, og trives godt med det. 

Også for Sara har det å skulle reise så langt vekk ikke alltid vært like aktuelt. Gjennom sin Instagram-profil deler hun mye tanker om det å ha angst, og det å tørre. Hun skriver mange dikt- og deriblant finnes det et dikt om det å skulle reise til Spania som lærling- og om tiden før:

Nå skjer det.

Nå skal jeg gjøre noe som er hundreogto kilometer 

og 1 mil utenfor komfortsonen min.

Jeg skal gjøre noe som jeg liker best, 

og hater aller mest.

Jeg kan godt huske ordene til den derre dama, som

en gang var en slags psykolog,

akkurat som det var i går:

"Jammen du kommer jo ikke til å klare å jobbe med

mennesker du, når du har sosialangst og alt det 

andre i tillegg, det funker jo ikke."

Nei. Det var hennes ord.

Og her er mine: 

Jeg er på mitt andre år nå,

som lærling i barne og ungdomsarbeiderfaget.

Jeg har klart å åpne døra og gått ut av huset.

Kjørt til jobb, uten å snu.

Gått inn med hevet hode,

og iblant noen skjelvende bein.

Selv om jeg har gjemt meg på do to- hundre-tusen

ganger og spist nistepakka på skifterommet over 

gjennomsnittet mange ganger,

så har jeg likevel klart det.

Og nå. 

Nå er jeg her.

Plutselig.

Blitt valgt ut til å fortsette min læretid

i Spania for nærmere 5 måneder.

Heldigvis så har jeg fått tre spinnere,

som jeg skal ha med meg.

I tilfelle jeg skulle få noe panikk. 

De kommer jeg til å få god bruk for.

Og Trygve Skaug sin poesibok

som jeg skal lese

når det blir på det værste. 

-Sara Guttormsen-

  

Over: Bildet er hentet fra Sara Guttormsens Instagram (@saragutto)

Image may contain: 4 people, people smiling, tree, sky and outdoor

Over: de 4 lærlingene fra Norge, Sara Guttormsen til venstre, Agnes Mukendi, Julie Therese Uleberg og Lisbeth Haugland.

Men, Sara trives- Julie trives så langt veldig godt på Betanien. Arbeidsdagene på eldresenteret er som i Norge, og har ganske likt innhold- men det er fortsatt veldig forskjellig. - Det er så fint å se hvilken effekt varme og godt klima har på de eldre, vi har muligheten til å ta de med ut mye mer enn vi har i Norge, både på korte og lengre turer. Det synes jeg er fint. I tilegg har vi badebasseng på senteret- noe som jo også åpner opp for mange muligheter.

Ellers synes Julie det er spennende å få prøvd ut "det virkelige liv" med å bo hjemmefra, og de fire lærlingene utforsker Spania så mye de kan, slapper av i solen og blir kjent med andre. Det at ikke det er snø og kuldegrader er vist ikke så veldig farlig....

Selv om livet som lærling i Spania er spennende og lærerikt kan tilværelsen også være utfordrende til tider. Det å være vekke fra venner og familie så lenge er jo helt klart en utfordring- og å bo så tett på noen en ikke kjente fra før er en helt ny og til tider utfordrende situasjon. -Men, det er for det meste veldig greit, forsikrer Julie.

Når de kommer hjem venter fagprøven- og Julie Therese håper hun  kan få seg jobb på et gamlehjem. Om hun ikke får seg jobb så er planen å ta "barsel og barnepleie" som er en videreutdanning innen helsefagarbeideryrket. 

Sara er foreløbig ikke så lysten på videre skolegang, og sier han gjerne vil gjøre mer av det som gjør henne glad- og det er altså ikke skole. -Øvrebø vgs var et unntak, her kunne jeg gått for alltid, men det går jo ikke ann. Jeg mener også at det som er mye viktigere enn penger og status er at du faktisk jobbe rmed noe som du har hjerte for. Jeg har stort hjerte for å jobbe med barn og unge som har det vanskelig. Drømmen min er at jeg kan få meg jobb i gårds-barnehage, og så har jeg også lyst til å reise tilbake til Sri Lanka (der vi var på skoletur vg2) som frivillig. Det tror jeg vi alle har godt av- slik at vi ikke bare tenker på penger hele tiden. 

Vi ønsker jentene lykke til videre! 

NB! Ønsker du å lese mer om livet på Betanien- se facebooksiden her.

 

Skolen tilbyr:

  • Gratis frokost
  • Små klasser
  • Tett oppfølging
 
  • Leksefri skole
  • Egen hytte på Hovden
  • Egne skolebusser

 

Kalender

jan
18

Modulslutt (modul 2)

Vi er ferdige med 50 % av skoleåret. Gratulerer! 

jan
23

Åpen dag- kom og besøk oss!

DU er hjertelig velkommen til åpen dag her på Øvrebø vgs! Kom og se skolen vår, få omvisning, få svar på spørsmål- og kom når DU vil mellom klokken 17-19. 

feb
15

Vinterferie

Vi tar vinterfere etter skolen den 15.februar.

Oppslagstavla

  

Følg oss på: